Lymfedrainage

 • Manuele Lymfedrainage in Welzijn & Preventie volgens Dr. Vodder
  Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht, we noemen het ook wel de waterhuishouding. Zo verloopt het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw- en afbraakstoffen) of van gassen (b.v. O², CO²) via lymfevocht.
  Het lichaam is in een optimale conditie als de waterhuishouding optimaal is.
  Het lymfestelsel omvat lymfevaten en lymfeknopen en speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.
  Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel geoptimaliseerd worden.
  Het lymfestelsel bestaat uit cellen die helpen om de immuunreactie of het afweermechanisme van het lichaam in stand te houden. Zo zal het lichaam beschermt worden tegen verschillende organismen (zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten) en lichaamsvreemde stoffen.

  Manuele Lymfedrainage wordt toegepast wanneer het lichaam een teveel heeft aan afvalstoffen en de afvoer ervan hinder ondervindt. Deze methode werkt ontgiftend en zorgt ervoor dat het lymfestelsel op een heel zachte en rustige manier opnieuw gestimuleerd wordt.
  Deze techniek werkt door op een ritmische en zeer zachte manier een spiraalvormige druk uit te oefenen op de lymfebanen en lymfeklieren. De manier waarop dit gebeurt is belangrijk voor het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en haarvaatjes, op deze manier kan overtollig vocht worden afgevoerd. Het lymfestelsel is een tweede afvoersysteem naast de bloedsomloop om overtollig vocht, afvalstoffen, vrije radicalen,…te elimineren. Het lymfestelsel heeft geen pomp zoals het hart en vloeit hierdoor dus zeer traag. Lymfedrainage helpt de afvoer te versnellen zodat het vocht in ons lichaam sneller vernieuwd wordt. Lymfedrainage helpt onze immuniteit verhogen.

 • Naar aanleiding van ongeval, ziekte of stress kan ons lymfestelsysteem bemoeilijkt zijn en extra stimulatie gebruiken voor de afvoer van afvalstoffen én om de voedende en zuiverende werking van het lichaamsvocht te verhogen. Soms is er sprake van een teveel aan zichtbaar en onzichtbaar oedeem of vochtophoping dat beter dient afgevoerd te worden.

  Lymfedrainage heeft zijn werking veelvuldig bewezen op vlak van:
  1. zwellingen (oedeem)
  2. verstuikingen
  3. weerstand of immuniteit verhogen
  4. stress verlagen
  5. bloeduitstortingen
  6. spierpijnen of spierletsels
  7. dystrofieën
  8. klachten aan het zenuwstelsel b.v. gezichtsverlamming, migraine
  9. klachten als gevolg van stress
  10. slapeloosheid
  11. concentratieverlies
  12. constipatie
  13. hoofdpijn
  14. vruchtbaarheidsproblemen
  15. hormonale optimalisatie
  16. keel-, neus- en ooraandoeningen
  17. huidproblemen; b.v. acne, littekens, chronisch eczeem
  18. bloedcirculatiestoornissen
  19. orgaanklachten
  20. ...

  Aangezien ik opgeleid ben als therapeut voor Lymfedrainage in Welzijn & Preventie volgens Vodder zal ik steeds werken boven de probleemzone om op die manier het zelfhelend vermogen van het lichaam aan te spreken.
  Een terugbetaling via de mutualiteiten is hier in mijn praktijk niet mogelijk.

 

De informatie op deze site is niet bedoeld of wordt niet gesuggereerd als vervanging van professioneel medisch advies. Vraag altijd advies aan je arts of een andere gekwalificeerde gezondheidsdeskundige als je vragen hebt over bepaalde medische kwesties. Niets wat op deze site staat is bedoeld als vervanging voor medische diagnose of behandeling.